Discutii despre goblen, broderie si arte vizuale

Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Mergi la pagina : Inapoi  1, 2

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 2 din 2]

16122010

Kitsch

Irina

In seara asta m-am tot invirtit in jurul unui obiect fara utilitate primit cadou, intrebindu-ma daca sa-l arunc sau nu. Contine 2 porumbei albi cocotati pe un buchet de trandafiri care plutesc intr-o mare de gel rosu impreuna cu o bucatica de plastic pe care scrie love. Rosul de la Love este diferit de cel al "apei" improvizate, iar pe deasupra obiectului scrie "I love you" cu roz. Combinatie interzisa de culori. Si totusi am stat mult inainte sa ma hotarasc.
Asa ca m-am hotarit sa ma documentez din nou despre kitsch
DEX-ul spune asa:
KITSCH [pr.: kici] kitschuri n. 1) Produse cu caracter de pseudoartă, caracterizate prin platitudine, imitație superficială a operelor de artă; lipsă de originalitate. 2) Reproducere sau copiere pe scară industrială a unor opere artistice, multiplicate și valorificate comercial. 3) Obiect (tablou, carte etc.) de proastă calitate. [Monosilabic] /< germ. Kitschch.

Wikipedia spune asa:
Kitsch (English pronunciation: /ˈkɪtʃ/, loanword from German) is a form of art that is considered an inferior, tasteless copy of an extant style of art or a worthless imitation of art of recognized value. The concept is associated with the deliberate use of elements that may be thought of as cultural icons while making cheap mass-produced objects that are unoriginal. Kitsch also refers to the types of art that are aesthetically deficient (whether or not being sentimental, glamorous, theatrical, or creative) and that make creative gestures which merely imitate the superficial appearances of art through repeated conventions and formulae. Excessive sentimentality often is associated with the term.

In romana: Kitsch = O forma de arta considerata inferioara, o copie de prost gust a unui stil de arta existent sau o imitatie fara valoare a unei opere de arta de valoare recunoscuta. Conceptul este asociat cu folosirea deliberata a unor elemente ce ar putea reprezenta simboluri culturale, in productia de masa a unor obiecte ieftine, care nu sint originale. Termenul se refera de asemenea la arta cu deficiente estetice (fie ca este sau nu sentimentala, teatrala, fascinanta sau creativa) si care imita aparenta superficiala a artei prin coventii si formule repetate. Sentimentalismul exagerat este adesea asociat cu termenul kitsch.

Trebuie cunostinte estetice serioase, nu?
Asa ca mi-am facut propria definitie:
kitsch = ceva care nu imi place daca il vad in alta parte, nu doresc sa cumpar daca vad in magazin, insa daca imi pica in mina sau gasesc pe internet, ori primesc in dar, nu ma indur sa arunc. Pentru ca are un "ce" care te prinde si te agata, desi poate niciodata nu ii vei gasi utilizare sau rost.

Kitsch? Judecind dupa volanase, da. Epoca victoriana nu are nimic de a face cu personajele Disney. Care este "cirligul"? Personajele lui Disney, atit de expresive desi cu linii foarte simple. Ce le face sa fie kitsch, in afara de amestecul de epoci? Forma de inimioara, culorile tari, reproducerea defectuoasa a imaginii originale (vizibila mai ales la pernita grena).

http://www.goblenul.com
Impartaseste acest articol pe: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

Mesaj la data de Dum Feb 06 2011, 17:16 Scris de Rossana

Si eu am afisat pe perete un goblen care se incadreaza cu mare succes in categoria kitsch. A fost ales de tatal meu, tata a si inceput cusutul la el, apoi l-a lasat balta, a trecut goblenul in mainile mamei, l-a abandonat si mama, si l-am terminat eu. Valoarea sentimentala a acestui goblen e mare, e data de faptul ca e cusut de mine si de parintii mei! Si nu as renunta la el, ba i-am mai pus si o rama scumpa! Dar, goblenul asta ramane un kitsch! Ca nu poate fi altfel un model care reprezinta o amazoana in rochie roz calare pe un cal!

Ultima editare efectuata de catre Rossana in Dum Feb 06 2011, 17:17, editata de 1 ori (Motiv : mancat litere)

Mesaj la data de Dum Feb 06 2011, 19:37 Scris de LALUNA

Ultima parte a definitiei Wikipedia mi se pare ca descrie foarte bine porumbeii tai, Irina... Eu nu as tine la vedere un atare obiect, chiar daca ar fi un cadou de la cineva drag. Poate nu l-as arunca, dar l-as pune undeva departe de ochiul privitorului (si al meu). Iar daca persoana care mi l-a daruit nu e importanta pentru mine... sigur as renunta la el.

Mesaj la data de Lun Feb 07 2011, 01:06 Scris de Irina

Am aruncat porumbeii pina la urma. Initial sotul a vrut sa recupereze ceva material din ei insa m-am opus cu vehementa hahaha

Rossana, cred ca o proportie covirsitoare dintre noi am lucrat si kitsch cindva. De exemplu dintre modelele mele, Primavara in Munti mi se pare kitsch, probabil de aceea nici o rama nu i se potriveste. Probabil ca pe masura ce "crestem" si vedem mai multe si avem de unde alege, evolueaza si gusturile noastre.

Mesaj la data de Mier Feb 08 2012, 10:08 Scris de Irina

Irina a scris:Ce ziceti insa de acest model de la Vervaco? Il salveaza sau nu o lucratura de calitate si o rama potrivita?

O imagine de pe Corbis, care e un site serios:

Observ ca semnatura nu e vizibila in imagine, desi majoritatea firmelor au preluat-o - pentru parfumul exotic, banuiesc ris

Revin pentru ca am gasit o prelucrare care mi se pare de departe cea mai aproape de adevar, intr-un loc neasteptat: revista Cross Stitch Collection nr 195 (apr 2011), autoare Maria Diaz.
Doar 6 culori, insa ma uimeste cit de bine respecta fiecare detaliu al desenului. Gravura chiar merita pina la urma sa i se faca dreptate, dupa ce a fost mutilata fara mila de atitia producatori. Si inca un punct de lauda pentru revista, face si o prezentare pe scurt a istoricului gravurii.

Se pare ca, avind in vedere oferta in exces de pe piata, inainte de a alege o prelucrare dupa un clasic trebuie ceva munca de cercetare studiu

Mesaj la data de Mier Feb 08 2012, 13:03 Scris de LALUNA

Mie imi plac ambele prelucrari. Vervaco pastreaza austeritatea cromatica a originalului, iar cea de-a doua se detaseaza prin punctul in urma acului, care-i da claritate si contur.

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 2 din 2]

Mergi la pagina : Inapoi  1, 2

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum