MAI 2010 - "Florar"

Pagina 2 din 3 Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul

In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de geta la data de Dum Mai 16, 2010 3:51 pm


geta


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de geta la data de Vin Mai 21, 2010 1:04 pm
Astazi, 21 mai, biserica ortodoxa sarbatoreste pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, cei “intocmai cu apostolii”. Trecutele lor vieti sunt considerate adevarate modele de urmat, Constantin ramanand in istorie ca imparatul roman care a acordat adevarata libertate crestinismului. Dar cum a inceput totul? Iata ce povestesc istoricii bisericesti :

http://cuvioasacasiana.wordpress.com/2009/05/21/sfintii-imparati-constantin-si-elena-21-mai/

LA MULTI ANI ! va urez si aici, tuturor sarbatoritelor de pe forumul nostru !
avatar
geta


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Gica la data de Vin Mai 21, 2010 3:23 pm

Geta ,na ca m-ai inebunit cu capsunelele tale. floare
Gica
Gica


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de ginabreazu la data de Vin Mai 21, 2010 3:44 pm

Geta cum este poza facuta,cea cu capsuni ?Este pozata invers ?Ca eu stiu ca aceste dragi de capsuni cresc pe pamint nu pe piloni sau cum se vede.Si mi-ai facut o pofta,mama,mama.MERG SA-MI CUMPAR CAPSUNI.
ginabreazu
ginabreazu


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de geta la data de Vin Mai 21, 2010 4:47 pm

ginabreazu a scris:Geta cum este poza facuta,cea cu capsuni ?Este pozata invers ?Ca eu stiu ca aceste dragi de capsuni cresc pe pamint nu pe piloni sau cum se vede.
Haha, Gina ! Tu ai dreptate dar, daca ai sa te uiti putin mai atenta, acei suporti mentin niste uluce sau jardiniere cum s-or numi ele. Iar capsunile atarna din ele in jos. Gandesc ca este o metoda excelenta, atat pentru a fi recoltate foarte usor cat si pentru ca ele sa se mentina curate. Uite aici ceva mai clar cum sta treaba... zimbetDar, cica exista si capsuni "copac" insa...nu stiu cat adevar exista in aceasta reclama... Idea

avatar
geta


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de ginabreazu la data de Vin Mai 21, 2010 6:13 pm

Multumesc Geta,acum inteleg si eu,cred ca este o idee foarte buna si curata este si capsuna in mometul cind va fi culeasa pentru a fi dusa la piata,nu va avea pamint pe ea asa cum este pe cea crescuta pe strat de pamint. hahaha Multumesc ca m-ai lamurit. :pupic:
ginabreazu
ginabreazu


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Corina la data de Dum Mai 23, 2010 8:15 am

Rusaliile

Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh, numita in popor si Duminica mare, este sarbatoarea anuala a pogorarii Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc (II, 1-4) si cu care se incheie descoperirea fata de lume si de creatie a lui Dumnezeu, Cel in treime. Ea cade totdeauna la 10 zile dupa Inaltare sau la 50 de zile dupa Pasti, cand a avut loc evenimentul sarbatorit si cand evreii isi serbau si ei praznicul . E totodata sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, caci in aceeasi zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai tarziu.

Cincizecimea

Nu incape indoiala ca Rusaliile sunt cea mai veche sarbatoare crestina impreuna cu cea a Pastilor, fiind praznuita inca din vremea Sfintilor Apostoli, ca o increstinare a sarbatorii iudaice corespunzatoare. Despre ea amintesc si Sf. Apostol Pavel (1 Cor. XVI, 8) si Sf. Luca (Fapte XX, 16). E numarata si in Constitutiile Apostolice, printre sarbatorile in care sclavii se cuvine sa fie eliberati de muncile obisnuite. Despre ea mai amintesc : Sf. Irineu (+202), Tertulian, Origen, Canonul 43 al Sinodului din Elvira (c. 300) , Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (care opreste ingenuncherea in ziua Rusaliilor), Sf. Epifanie s.a. Marii predicatori din secolele IV si V ne-au lasat o multime de panegirice in cinstea acestei sarbatori, iar in a doua jumatate a secolului IV pelerina apuseana Egeria ne descrie modul cum era sarbatorita pe atunci la Ierusalim. Pana catre sfarsitul secolului IV si inceputul secolului V Cinci-zecimea era o dubla sarbatoare: a inaltarii Domnului si a Pogorarii Sfantului Duh, asa cum o descrie, de altfel, inca din prima jumatate a secolului IV, Eusebiu al Cezareei. Dar, precum am aratat la sarbatoarea inaltarii, aceasta a fost fixata, de pe la 400 inainte, in ziua a 40-a dupa Pasti, cum este pana astazi, Cincizecimea ramanand numai ca sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh.

Nu numai ca vechime, ci si ca importanta, sarbatoarea Rusaliilor vine indata dupa Pasti. In timpul privegherii din ajun, se facea odinioara botezul catehumenilor. Ca si la Pasti, erau oprite ingenuncherea si postirea in toate zilele Cincizecimii; erau interzise jocurile din circuri si palestre, spectacolele pagane de teatru etc. Se impodobeau casele, in semn de bucurie, cu flori si ramuri verzi, indeosebi de nuc sau de tei, asa cum se face pana azi, obicei mostenit de la evrei, la care Cincizecimea era si sarbatoarea premitiilor din flori si fructe. In biserici se aduc si azi frunze verzi de tei sau de nuc, care se binecuvinteaza si se impart credinciosilor, simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, Care S-a pogorat peste Sfintii Apostoli.

De sarbatoarea Rusaliilor apartin o sumedenie de datini, credinte si rituri religioase populare, legate de pomenirea generala a mortilor din sambata precedenta (Sambata mortilor sau Mosii de vara).
Corina
Corina


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Corina la data de Dum Mai 23, 2010 8:18 am

Obiceiuri de Rusalii


La 40 de zile dupa Pasti se sarbatoreste Ispasul sau Inaltarea Domnului. In aceasta zi abunda obiceiurile si practicile magice legate de cultul mortilor, deoarece se credea ca sufletele mortilor se ospatau acum, in zborul lor catre cer. Se credea ca, in drumul catre cer, sufletele mortilor se puteau rataci si ramane pe pamant, transformandu-se in strigoi ce provocau neajunsuri oamenilor si animalelor. De aceea in ziua de Ispas se practica, si astazi, ritualuri magice de aparare: sunt culese si sfintite plante despre care se crede ca au proprietati apotropaice (leustean, alun, paltin); oamenii si animalele se ating cu ramuri de leustean; se buciuma la raspantia drumurilor si pe dealuri; femeile si fetele se incing peste brau cu ramuri de leustean; abunda pomenile pentru morti; se fac vraji si descantece.

In aceasta zi, dupa terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credinciosii in camp pentru a sfinti apa folosita la stropitul semanaturilor iar oamenii impodobesc mormintele cu flori si frunze verzi.

Duminica Mare care incheie Ciclul Pascal, cunoscuta si sub denumirea de Pogorarea Sfantului Duh, se suprapune peste sarbatoarea populara a Rusaliilor, sincretismul lor ingreunand disocierea obiceiurilor si practicilor crestine de cele precrestine.

In traditia populara, Rusaliile sunt niste fiinte fantastice, malefice, asemanatoare ielelor, care umbla prin vazduh incepand cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi dupa Pasti) si provoaca mult rau oamenilor: ii pocesc, ii schimonosesc si ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic in toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii pana la Duminica Mare. Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, in sambata Rusaliilor oamenii obisnuiesc si astazi, in virtutea traditiei, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei, planta considerata a avea proprietati apotropaice.

Mosii de vara, tinuti in sambata Rusaliilor, sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi in satele bucovinene.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn (cofe, cofaiele), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene Mosii de vara incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depinde de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului. In aceste zile, la portile cimitirelor, se intind mese pline cu colaci si sticle de vin impodobite cu verdeata si flori si au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, dupa care acesta parcurge intregul cimitir pentru a sfinti fiecare mormant. Dupa incheierea ceremonialului, satenii isi daruiesc unii altora ofrandele sfintite de catre preot sau le impart saracilor.

Parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii. Alta data, preotul si satenii ieseau in camp, in ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinti apa si a stropi campul, crezandu-se ca, astfel, nu va bate grindina.

Duminica Mare a asimilat si elemente specifice renovarii timpului. Acum se deschidea sezonul culegerii plantelor de leac ce se considerau a fi contaminate, pana la aceasta data, de catre Rusalii.
Corina
Corina


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de ile la data de Dum Mai 23, 2010 9:56 am

Foarte interesant.Multumim Corina
ile
ile


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Corina la data de Dum Mai 23, 2010 11:01 am

Ile, ce cumintica esti....nici o pozna , nimic zilele astea... zimbet
Corina
Corina


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de catalina la data de Dum Mai 23, 2010 1:22 pm

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Kp044q
catalina
catalina


http://www.catalina52.blogspot.com/

Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de ile la data de Dum Mai 23, 2010 2:53 pm

Corina a scris:Ile, ce cumintica esti....nici o pozna , nimic zilele astea... zimbet
Sunt o dUoamna seriUoasa hi hi hi
ile
ile


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Corina la data de Dum Mai 23, 2010 3:05 pm

Ma ingrijorezi , Ile...prea multa seriozitate nu face bine, la ten in special... face cu ochiul
Corina
Corina


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de ile la data de Dum Mai 23, 2010 3:16 pm

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 6e8f4rif hi hi hi
Corina ,tu vrei bag seama sa ma dai prinsa lui Gobelin sa ma faca bucatele ?MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Magie088
ile
ile


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Corina la data de Dum Mai 23, 2010 3:46 pm

Vai, Ile, cum sa-ti faca tie Gobelin, asa ceva...nu se poate... rusinat ...ziceam sa mai revigoram putin forumul, azi ca e sarbatoare ...si maine la fel...
Corina
Corina


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de michele la data de Lun Mai 24, 2010 6:02 am

nu e voie Nu aici revigoram forumul cu glumite ci aici unde sunteti primite cu bratele deschise
http://www.goblenul.com/la-sueta-f8/la-sueta-vi-t488-360.htm
:pupic:
michele
michele


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de geta1970 la data de Lun Mai 24, 2010 7:43 am

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Ocspz
geta1970
geta1970


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de geta la data de Mar Mai 25, 2010 12:19 am

Dragii si dragele noastre,

Mai este o saptamana pana la prima zi de vara calendaristica. Noi ne-am gandit ca, toate cele trei luni (iunie, iulie si august) sa le comprimam intr-o singura tema. Ce spuneti, veniti cu idei pentru o Tema ? sa spunem o tema a verii 2010.
Va asteptam cu propuneri !

Pupici


Ultima editare efectuata de catre geta in Lun Mai 31, 2010 9:28 am, editata de 1 ori
avatar
geta


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de hyaviv la data de Mar Mai 25, 2010 12:55 am

Da, eu sunt de acord cu comprimarea intr-o singura tema...idei de nume..n-am, dar sunt sigura ce se va gasi cuneva cu o ideie minunata pt nume
hyaviv
hyaviv


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Petro la data de Mar Mai 25, 2010 9:30 am

Mie mi-ar place: "Destinatii de vacanta" zimbet poate gasim idei noi

Postez si o fotografie la tema lunii mai: este liliacul meu care anul acesta a fost mai bogat ca niciodata

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Dwfat5


SaraCreations - Blogul meu cu flori

Pieces of life - pasiunile mele unite intr-un blog
Petro
Petro


http://www.saracreationsblog.blogspot.com

Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Corina la data de Lun Mai 31, 2010 7:43 am

E superb liliacul tau, Petro. I love you
Cat despre tema, si mie mi se pare potrivita "Destinatii de vacanta"...doar ca se va suprapune oarecum peste cel cu concedii etc...ar fi bine sa stabilim ce postam in fiecare din cele doua topicuri...aici ar merge postate idei de vacante, unde ne-ar place sa mergem, iar in celalalt locuri unde chiar am fost. Idea
Corina
Corina


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Gica la data de Lun Mai 31, 2010 8:10 am

Ideea este buna ,dar daca ar fi sa spun eu unde asi dori sa merg,s-ar termina topicul. hahaha
Gica
Gica


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Petro la data de Lun Mai 31, 2010 9:13 am

Da, da , Corina. Eu tot la asta m-am gandit. Atunci poate e mai potrivit "Idei de vacante" ca sa se inteleaga ca nu vom posta imagini din concediile noastre ci propuneri pentru anumite destinatii


SaraCreations - Blogul meu cu flori

Pieces of life - pasiunile mele unite intr-un blog
Petro
Petro


http://www.saracreationsblog.blogspot.com

Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Corina la data de Lun Mai 31, 2010 9:32 am

Eh, Gica, topicul din fericire poate ajunge fara probleme la vreo 50 de pagini, nu-i asa, Gobelin?
Da , Petro, te-ai gandit foarte bine, eu sunt de acord cu tine, "Idei de vacanta" e o tema super buna pentru sezonul estival. thumbs up
Corina
Corina


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Gica la data de Lun Mai 31, 2010 11:57 am

Stiam ca topicul ajunge la 50 de pagini ,dar si dorintele mele de a calatori sunt multe!!!!!!! Sunt de acord cu ce ati propus. I love you
Gica
Gica


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de geta la data de Lun Mai 31, 2010 12:15 pm

Si mie mi se pare un titlu inspirat pentru tema verii.
Haha, draga Gica ! Pai nu este nici o problema daca depasim numarul mesajelor din topic.
Deschidem un nou topic cu aceeasi tema... hi hi hi
avatar
geta


Sus In jos

MAI 2010 - "Florar" - Pagina 2 Empty Re: MAI 2010 - "Florar"

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 3 Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum