Intre libertate si libertatea de opinie

In jos

10082013

Mesaj 

Intre libertate si libertatea de opinie Empty Intre libertate si libertatea de opinie
Buna tuturor!

Toti avem dreptul sa spunem ceea ce gindim. Este un drept al nostru, garantat prin Constitutie - libertatea cuvintului. Chiar daca oamenii se aduna in functie de afinitati comune, aceasta nu inseamna ca in mod necesar gindesc la fel. Ei pot avea pareri diferite despre lucruri diverse.
De fapt, acesta este un lucru constructiv. Cind participa la discutie persoane cu pareri diferite, se creeaza un dialog. Iar auzind parerile altora, ne aplecam cu mai multa atentie asupra propriilor noastre pareri. Le putem chiar schimba.
Daca nu reusim sa facem pe toata lumea sa fie de acord cu noi, nu trebuie sa-i dispretuim pe ceilalti pentru asta. Tocmai pentru ca libertatea cuvintului exista, ceilalti sint liberi sa aiba pareri diferite de ale noastre. Impunerea cu forta a parerilor devine, la scara mare, dictatura sau terorism.
Experientele de viata difera de la om la om, ceea ce pentru unii este verificat, pentru altii poate fi un punct sensibil. Putem intra in dialog, cu argumente rationale sau emotionale, insa trebuie sa acordam dreptul la opinie si celor care ne ranesc fara sa ne inteleaga.


Aici intervine sensibilitatea umana, iar libertatea cuvintului trebuie ajustata dupa un drept mai mare - libertatea insasi. Pentru ca libertatea nu inseamna sa facem ceea ce dorim. Adevarata libertate inseamna sa gindim, sa spunem si sa facem tot ce dorim, fara a face rau celor din jurul nostru. Dumnezeu a lasat liberul arbitru pentru ca fiecare sa fie liber sa aleaga binele.

Forumul este ceea ce a fost dintotdeauna - un spatiu de discutii, in care o pasiune comuna ne-a adunat si unde am creat prietenii si incercam sa ne cunoastem mai bine. Oamenii care il populeaza il fac sa fie ceea ce este. Oamenii se schimba, unii vin, altii pleaca, important este sa ne respectam reciproc, sa respectam parearea fiecaruia si daca aceasta atinge sensibilitati personale, sa stim sa ne oprim, si respectiv sa stim sa trecem mai departe. Iar daca in decursul calatoriei noastre in lumea goblenului se intimpla sa ne cunoastem personal, e o invitatie pentru toti sa faca acelasi lucru.

Sa critici este usor. Insa atunci cind venim cu sufletul pe palme si aratam ce am lucrat, aratam o parte din noi. Chiar daca nu oricine are notiuni artistice, nu oricine a ales cele mai sofisticate sau mai scumpe modele, oricine poate sa evolueze. Critica nu este constructiva. Cine poate sa incurajeze si sa ghideze pe drumul cel bun, fara sa critice si sa raneasca sensibilitati, este cu adevarat binecuvintat de Dumnezeu.

Multumesc pentru ca ati avut rabdarea de a citi pina la sfirsit. Va doresc tot binele din lume!
Irina
Irina


Sus In jos

Distribuie acest articol pe: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Intre libertate si libertatea de opinie :: Comentarii

aneta

Mesaj la data de Dum Aug 11, 2013 8:06 pm Scris de aneta

Sunt intru totul de acord!

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum